A letter about Nua’s history and philosophy.

Nua comença un 29 d’agost calurós amb el missatge de l’Eloi, el cofundador de Nua, dient que volia “muntar algo”, que tenia el desig de fer alguna cosa gran, alguna gran idea. S’em va obrir una llum interior; portava temps pensant amb propostes amb coses per fer. Vam crear Nua a través d’un mòbil i ens vam passar setmanes parlant per telèfon intercanviant idees i visions. Èrem ambiciosos i ens voliem menjar el món.

Vam començar amb la primera idea: Nua Foods. Voliem replantejar la manera amb la que s’entregaven els aliments a casa i la manera de com menjàvem. Vam passar quatre mesos parlant, discutint, organitzant i contactant amb granjes fins que ens vam adonar que era massa díficil dur a terme aquell model idílic que teniem al cap i que no ens deixava dormir.

Haviem estructurat Nua de la següent manera: Nua Foods, Nua Living i Nua Helps. Tres organitzacions per canviar o millorar l’estil de vida de les comunitats del nostre voltant. Després de mesos de feina dura de pensar com estructurar i portar a terme la nostra visió amb Nua Foods, vam decidir deixar-ho estar per la dificultat organitzativa i posar-nos a treballar amb Nua Living per crear noves maneres de viure en comunitat.

Abans d’emprendre aquesta segona etapa a Nua, l’equip ja havia crescut i èrem 4 persones: l’Eloi, la Júlia, la Mei i jo, el Pau.

A partir de la creació de Nua Living, és quan el concepte de Nua va canviar completament. Ens vam centrar en crear serveis que cubríssin o fessin que les comunitats que creavem fossin autosuficients, que poguessin viure per elles mateixes. Vam crear Nua Communities, una iniciativa per a ajudar actuals comunitats a esdevenir autosuficients a través de la cooperació, els serveis i la tecnologia aplicada. Nua Communities va ser un indici més per indicar per on havíem d’anar i havíem de fer i ens vam centrar a la creació de comunitats i a pensar com els actuals serveis s’haurien de repensar i de quina manera haurien de ser en un futur per a cobrir les necessitats de les persones en un futur pròxim. Per aquesta raó i per a poder cobrir tots els objectius marcats i tots els conceptes que volem crear i idear, a mitjans del 2020, Nua es divideix en dos grans parts: Nua Essentials, es dedica a tots els serveis essencials, i Nua Labs que es dedica a estudiar el futur dels serveis bàsics i a crear projectes per a crear comunitats autosuficients i cooperadores, el nostre actual objectiu i la nostra idea principal. Ara som set persones, set associats i associades que pensen en el futur com la idea per canviar les coses.

L’objectiu actual de Nua és senzill però a la vegada complicat, ja que implica un gran canvi de mentalitat. Volem crear comunitats autosuficients: que puguin viure per elles mateixes, amb una ajuda dels serveis de Nua, a través de la cooperació i l’ajuda dels seus habitants. Volem revolucionar o, ni això, volem canviar el concepte d’alguns serveis bàsics i essencials que necessitem per viure. Ens comencem a centrar cada cop més en com podem canviar el món del treball i realment fer que sigui una cosa molt més flexible i centrada en els treballadors i les treballadores implicades. També, ens comencem a centrar en l’energia, que hauria de començar a ser verda i pública per a tothom. La salut és un tema el qual també estem estudiant per fer-la més accessible per a tothom i més telemàtica. Juntament amb el món de la cultura i la mobilitat dins les ciutats, volem canviar la manera en la que es fan les coses i la manera en la que es pensen i es dissenyen. Nua comença a ser cada cop més un estudi del “disseny del demà” o, més ben dit, un laboratori sobre el futur de tot: el futur de la vida en comunitat que realment és la vida de la majoria de persones a la terra i és el que fem a diari als nostres quatre laboratoris conceptuals de Nua Labs. El primer gran projecte del Living Lab (el laboratori més gran de Nua Labs) consisteix en idear un poble autosuficient, cooperatiu, basat en la vida en comunitat i amb un ampli ecosistema de serveis i creiem que el futur passa per aquests conceptes. Passa per descentrar la vida a les ciutats i expandir, reformar, re-idear, repensar i reomplir de vida els pobles, que milers de persones van haver d’abandonar un dia per anar a buscar una vida a les ciutats causant la despoblació, la decadència, l’oblit d’aquests. A Nua treballem també per portar serveis essencials a pobles per a poder-los repoblar i recuperar el seu esperit que tant ens agrada.

Pau Font Ganyet · Co-founder and Partner